Porto Franco sõlmis 102 miljoni eurose laenulepingu EBRD ja Luminoriga
28.02.2020

Täna allkirjastati Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) ning Luminor panga koostöös laenuleping Porto Francoga: EBRD laenumaht on 63 miljonit ja Luminori 39 miljonit eurot. Porto Franco projekt ehitatakse keskkonnasõbralikult ning Leed Gold sertifikaadi standardite järgi: projekt vastab kõrgetele nõuetele nii keskkonnasäästlikkuse, energiakasutuse, ehituse kui ehitusmaterjalide osas.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu sõnul on Porto Franco tugev, konkurentsivõimeline ja uuendusmeelne arendusprojekt, mis annab kohalikule turule olulist lisaväärtust. „Arendused, mis aitavad kaasa kaasaegse, ettevõtlust ja turismi soosiva keskkonna kujundamisele väärivad kindlasti tunnustust ja kiitust,“ ütles Karu. „Märkimisväärne on ka EBRD ja Luminori investeeringu maht, mis lisaks keskuse ülesehitamisele panustab ka Eesti majanduse konkurentsivõimesse ning toetab riigi keskkonnasõbralikku ja säästvat arengut.

„Porto Franco on põnev projekt, mis sobib kokku meie strateegilise plaaniga. Endiste industriaalpiirkondade taaselustamise ja jätkusuutlik kinnisvaraarendus on EBRD kinnisvara- ja turismistrateegia kaks tähtsaimat tugisammast,“ sõnas EBRD kinnisvara- ja turismi üksuse juht Vlaho Kojakovic. „Porto Franco on piirkonna innovaatilisim arendusprojekt, mis ehitatakse LEED Gold sertifikaadi nõudmiste järgi. Tallinna vanalinna sadamaga ühendav Porto Franco omab keskset rolli laiema sadamaala taaselustamisel, mis on kiiresti saamaks peamiseks südalinna väravaks. Lisaks projekti investeerimisele soovime aidata kaasa ka sektoriülesele koostööle Tallinna linna ja erasektori vahel, toetades seda EBRD fondist City Regeneration and Environment (CREATE).“

„Meil on väga hea meel rahastada Porto Franco projekti, millega luuakse kesklinna uut kvaliteetset kinnisvara, mis aitab kaasa ettevõtluse ja turismi edendamisele. Porto Franco on üks osa meie strateegilisest innovaatilise ja ajaloolise Tallinna linnapiirkondade taaselustamise nägemusest ja seejuures väga heaks näiteks EBRD laiemast eesmärgist soodustada keskkonnasõbralikku majandust Eestis,“ sõnas EBRD Balti üksuse juht Ian Brown.

Luminor panga Baltikumi korporatiivpanganduse juht Andrius Načajus ütles, et Baltimaade juhtival sõltumatul pangal Luminoril on suur rõõm teha koostööd kohalike ettevõtetega ja osaleda suurtes projektides, mis on sama märgilised kui Porto Franco. „Meil on au teha koostööd ettevõtjatega, kel on visioon, ning kes muudavad meie linnakeskkonna elamiseks ja töötamiseks meeldivamaks. Üheks selliseks inimeseks on kindlasti Porto Franco OÜ juhatuse esimees Rauno Teder. Porto Franco on järjekordne verstapost, mis toob Tallinna lähemale oma visioonile olla inimsõbralik ja kompaktne merelinn.“

„Rahastamislepingu allkirjastamine on iga kinnisvaraarendusprojekti jaoks väga oluline verstapost. Täna sõlmiti erakordne leping: Baltimaades pole kunagi olnud ühtegi kinnisvaraarenduslaenu, mis ületaks 100 miljoni euro piiri,“ sõnas Porto Franco OÜ juhatuse esimees Rauno Teder. „Meil on väga hea meel, et meie väga konstruktiivsed läbirääkimised pankadega saavad täna allkirjaga kinnitatud – professionaalsemat ja paremat pankade tandemit, kellega koos töötada, on raske ette kujutada. Minu poolt suur tänu kogu Porto Franco meeskonnale ja pankade meeskondadele, kes kõik on projekti heaks palju panustanud.“

Tänaseks on EBRD investeerinud rohkem kui 700 miljonit eurot 90 eri projekti Eestis, kõik Eesti projektid on 100% erasektori osalusega. Porto Franco puhul on tegemist piirkonna esimese EBRD rahastatava projektiga, milles kasutatakse mudelprojekteerimise BIM digilahendust, mis võimaldab projekteerida, ehitada ning hallata kogu protsessi digitaalselt.

GALERIID:

  1. Pildid Porto Franco ehitusplatsilt veebruaris 2020, pildistas Tiit Mõtus: https://1drv.ms/u/s!AiVpI9gUslz2n1bfRSPyXuDPNGN6?e=gMfRaA
  2. Porto Franco 3D-pildid (allikas Porto Franco): https://1drv.ms/u/s!AiVpI9gUslz2nzdmSPw8idEozOrD?e=6x9EPp

Porto Franco projekti kontseptsioon hõlmab mitmete moodsaimate energia- ja veetõhusate tehnoloogiate kasutamist ning jäätmete ja saaste tekke vähendamist, mh rakendatakse kliimamuutustele vastupidavaid tehnikaid, millega leevendatakse sellele piirkonnale ja eelkõige Balti riikidele omaseid kliimariske.

Porto Franco kontseptsiooni on loonud Londoni arhitektuuribüroo Chapman Taylor Londonist, hoonekompleksi arhitektid on Ott Kadarik ja Mihkel Tüür, peaprojekteerijaks Estkonsult OÜ. Maja projekteeritakse ja ehitatakse LEED Gold standardite järgi. Porto Franco mere ning vanalinna lähedus pakub loomingulist ning inspireerivat miljööd. 

Porto Franco (www.portofranco.ee) on unikaalne kinnisvaraarendus, mis avab Tallinna kesklinna merele, olles pealinna ainus mereäärne ettevõtlus- ja vaba aja veetmise piirkond. Porto Franco arendusse investeeritakse 190 miljonit eurot ning uues mitmefunktsioonilises linnakvartalis saab olema pinda enam kui 150000 m2. Porto Franco kompleks koosneb kolmest maa-alusest korrusest 1170 kohalise parkimismaja ja kaubanduse üüripindadega ning viiest maapealsest korrusest kaubanduskeskuse, bürookeskuse ja hotelli tarbeks. Porto Francot arendab Porto Franco OÜ. Porto Franco OÜ aktsionärid on edukad ettevõtted, kes lisaks oma põhitegevusele  investeerivad pikaajalistesse ja Eesti majanduskeskkonnale lisandväärtust loovatesse projektidesse. Ettevõtte juhtkond on pikaajalise rahvusvahelise kogemusega büroo- ja kaubanduspindade arendamisel.

EBRD on 1990. aastal asutatud rahvusvaheline finantsorganisatsioon, mille eesmärk on toetada erasektori algatusi ning edendada ettevõtlust kolmel mandril. EBRD omanikud on 69 liikmesriiki eri mandritelt, Euroopa Liit ja Euroopa Investeerimispank. EBRD investeeringute eesmärk on parandada Kesk- ja Ida-Euroopa riikide majanduste konkurentsivõimelisust, kaasavust, juhtimis, keskkonnasõbralikkust, kestlikkus ja integreeritust. Eesti liitus EBRDga 28. veebruaril 1992. Eestis on EBRD finantseerinud mitmeid eri projekte. Jälgige EBRD-d veebis, Facebookis, LinkedInis, Instagramis, Twitteris and YouTube’is.

Luminor on umbes miljoni kliendi ja 2500 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, kellel on 2019. aasta neljanda kvartali lõpu seisuga 16,6% hoiuste ja 18,7% laenude turuosa. Omakapitali kogusumma küündib 1,6 miljardi euroni ning Luminor on kapitaliseeritud 19,7% ulatuses esimese taseme põhiomavahenditega (CET1).

Tervituskõne Eesti Vabariigi väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karult
Kõneleb Porto Franco juhatuse esimees Rauno Teder
Porto Franco osanik ja vabamõtleja Heldur Meerits ning minister Kaimar Karu
Kõneleb Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga Baltikumi juht Ian Brown
Kõneleb Andrius Načajus, Luminor panga korporatiivpanganduse juht
EBRD, Porto Franco ja Luminor panga esindajad allkirjastavad laenulepingu
Leping on sõlmitud
Joel Armei – Luminor panga suurkliendihaldur ja Oleg Fedulin – EBRD kinnisvara ja turismi osakonna juht
Tehtud tööst tunnevad rõõmu Jüri Kuusk Luminor pangast, Oleg Fedulin EBRD’st ja Luminor panga jurist Liina Vissak
102 miljonit eurot nende kaante vahel